Rubriky
Rozhovory

Dj Lowa zahraje na Babylon Rooftop Party battlu, rozhovor s ním ale můžeš číst už teď

Ostravský Dj Lowa je přední český party dj, ale také nejúspěšnější dj tanečních battlů. Už proto nemůže chybět …

Líbil se vám tento článek? Sdílejte jej, ať se o něm dozví i ostatní :-)
Dejv Zapletal

Ostravský Dj Lowa je přední český party dj, ale také nejúspěšnější dj tanečních battlů. Už proto nemůže chybět 25. července 2009 v Liberci, kde se tanečníci budou muset poprat s jeho peckami v hip hop all styles a break dance battlu. To vše v rámci Babylon Rooftop Party na střeše Centra Babylon.

V následujícím rozhovoru Dj Lowa odhalí svou taneční minulost, přiblíží zákulisí IDA a také hraní na street dance battlech. Čekuj :-)

V hiphopové a taneční komunitě asi není nikdo, kdo by neznal DJe Lowu. Přesto, kdyby ses měl sám popsat, co bys o sobě řekl?

Tak jako první věc, že docela nerad mluvím sám o sobě :-) Ale z toho, co by vás mohlo zajímat, bych řekl, že k tancování jsem se dostal někdy v roce 97. Tancoval jsem s klukama z Offside Breakers Havířov, což byla v té době docela úspěšná breaková crew, dokonce mám doma i nějaké medaile a diplomy z mistrovství republiky a světa v electric boogie a hiphopu z té doby. V roce 2003 jsem se zamiloval do Djingu a pomalu si nakoupil techniku a začal trénovat. Nejvíce mě bavilo dělat triky jako scratche, beat jugglingy atd. Je pravdou, že tam těch úspěchů mám o něco více :-)

A postupem času, kdy se u nás začali rozjíždět taneční battly, po vzoru filmů jako You got served, jsem začal hrávat akce pro tanečníky. Jinak dělám spoustu i jiných věcí, pracuji jako moderátor v tanečním rádiu, pořádám mejdany, spolupracuji i s nějakými agenturami na jejich vystoupeních. A pokud znáte MC Headdyho z dnes už neexistující kapely De Fuck To, tak s ním jezdím jako koncertní dj. Ale je fajn, že dělám pořád to, co mě baví.

Dj Lowa
Dj Lowa

V posledních třech letech ses třikrát stal česko-slovenským IDA šampiónem. Kterého vítězství si nejvíce ceníš?

Ono těch titulů mám daleko více, ale řekl bych, že nejvíce se třepu na nějaký mezinárodní úspěch a snad ještě stihnu nějaký ukořistit. Tudíž doufám, že to nej vítěztví ještě příjde :-)

Jak vlastně taková soutěž probíhá?

Je to docela psycho, většinou musíš mít nachystáno sedm setů, jeden tří minutový a 6 po minutě a půl, ale v djingu není čas na improvizaci, všechno musíš mít nadrceno z domu. A takových sedm setů se v mém případě vymýšlí asi půl roku. Musíš si najít dobrou hudbu, zeditovat jí, vymyslet jaké triky s ní uděláš, pak tomu setu dát nějakou hlavu a patu a taky se snažím, aby každý ten set gradoval. Pak přijdeš na soutěž, kde pravidla jsou obdobná jako u tancovaní – ukážeš tříminutové demo, udělá pořadí a postupuješ v pavoukem jednotlivými battly 1 vs 1. Vždy máš 2 vstupy po minutě a půl. Hodnotí se spoustu věcí, skills, celkový dojem, melodičnost, obtížnost triků, koncept toho setu atd.

A tvůj deejayský vzor?

Mám pár frajerů, kteří mě, tím co umí, docela zabíjí. Jsou to jména jako DJ E-emerge (USA), Craze (USA), A-track (Kanye West, USA), Rafik (Ge), Fly (Fra), Mix Master Mike (Beastie Boys, USA), Netik (Fra), Netik (Fra) nebo třeba také super dj crew z Francie C2C a samozřejmě Q-Bert.

Docela často a s velkým úspěchem hráváš na tanečních battlech. Co tě na těchto akcích nejvíc baví?

Baví mě hlavně atmosféra. Když jsem byl někdy v roce 2003 poprvé na Battle of the year, tak jsem si říkal, že by bylo jednou fajn tam stát a hrát pro ty b-boye. Je jasné, že nejzajímavější jsou pro mě dema skupin a potom finálové battly. A co se týká stylů, pořád mě baví break, hype, pop, lock, to jsou tance, na kterých jsem vyrostl. Z těch novějších určitě house a jisté kouzlo má pro mě dancehall, já tomu říkám odzbrojující smršť ženských zbraní :-)

Stíháš při hraní sledovat i výkony na parketě? Máš v ČR nějakou oblíbenou crew nebo tanečníka?

No jak kdy, záleží, jak jsou nastavená pravidla, kolik lidí tancuje apod. Ale snažím se aspoň očkem sledovat, co se děje na parketě. Máme u nás spoustu talentů a snad jim to tancování vydrží, aby se prosadili i venku a jednou třeba jeli tour nebo natočili klip s nějakou světovou star. Kamenem úrazu je, že české televize a čeští hudební umělci jsou pro nějaký taneční doprovod skoro nepoužitelní. Já myslím, že ta nejlepší jména jsou u nás známá a je takových dvacet jmen, které eviduji jako horké koně pouličního tancování u nás.

Když hraješ na party, co nejvíc baví lidi a co nejvíc baví tebe? A osobní TOP 5 DJe Lowy?

Být párty dj je taková psychologická hra, tvým úkolem je přečíst si lidi, které máš na parketě, trefit se jim do vkusu, podsunovat jim co se jim líbí a lidi tzv. rozpařit. Pokud se ti tohle povede, můžeš si s těmi lidmi hrát. A to je to, co mě na party djingu baví nejvíce. Ovšem není zaručeno, že se ti to vždycky povede, občas se pěkně zapotím a občas se stane i to, že se mi ty lidi nepodaří rozjet, v tom okamžiku jsem nepříčetný a házím vším okolo :-)

A pokud bychom se bavili o hudbě, kterou nejraději hraji na mejdanech, mám docela široký rozptyl stylů a je to věc vyloženě momentální nálady a hlavně prostředí, ve kterém hraješ. Co se týká lidí, je to opět odlišné místo od místa, klub od klubu. Ale ta odlišnost je fajn v tom, že nejsi uvězněn pouze v jednom stylu hudby. Není v mých silách napsat top 5 nebo 10, kdybychom se bavily o top sto, už by to svědčilo o úzkém výběru toho, co mám velmi rád :-)

Jaké máš teď nejbližší plány do budoucna?

V tomhle jsem se docela poučil, protože někde něco plácneš, poté ten plán nedotáhneš do konce a vypadáš jako kecal. Ale z těch jistých věcí, co mě čekají, jsem se letos zúčastnil multižánrového mistrovství Československa, prošel jsem eliminačním kolem, tak se mi snad podaří ve finále nějak hezky umístit :-) V létě bude opět IDA, což je mezinárodní soutěž, ze které mám ty tři národní tituly. Je pravdou, že uspět na mezinárodní soutěži není nic jednoduchého, sejdou se tam nejlepší DJ´s z celého světa, ale snad se to jednou podaří. Mám před sebou ještě 2 měsíce hraní po klubech a festivalech, taky nějaké koncerty s Headdym a na konci září se chystám odjet studovat do Belgie. Všechny mé termíny a informace najdete na www.djlowa.com a jinak se uvidíme na Babylon Rooftop Party 25. července 2009 v Liberci, kde zahraju tanečníků na hip hop all styles a break dance battlu :-)

Super, díky moc za rozhovor, ať se ti daří a těšíme se v Liberci :-)

Dj Lowa
Dj Lowa

BABYLON ROOFTOP PARTY DANCE BATTLE
25. července 2009, Centrum Babylon Liberec

battly hip hop all styles 2vs2 + break dance 3vs3
info + registrace tanečníků prostřednictvím webového fomuláře

Líbil se vám tento článek? Sdílejte jej, ať se o něm dozví i ostatní :-)
NENECHTE SI UJÍT DALŠÍ ZAJÍMAVÉ ČLÁNKY

Právě teď pracujeme na dalším skvělém článku. A ne jednom :-)
Přihlašte se k odběru a nic podstatného z české a zahraniční street dance scény vám už neuteče.