Rubriky
Knowledge

Krump v ČR na přelomu roku 11/12

Krump se v naší vlasti začal vyvíjet někdy od roku 2006. Od té doby ušel obrovský kus cesty. Od prvních neohrabaných pohybů a nepochopení lidí …

Líbil se vám tento článek? Sdílejte jej, ať se o něm dozví i ostatní :-)
Straight Danger
Latest posts by Straight Danger (see all)
Union Runners
Krump v ČR na přelomu roku 11/12

Krump se v naší vlasti začal vyvíjet někdy od roku 2006. Od té doby ušel obrovský kus cesty. Od prvních neohrabaných pohybů a nepochopení lidí přes undergroundové sessions v prašných koutech měst a různých parkovišť nákupních středisek, až po mezinárodní battly a uznání lidí a tanečníků z různých řad.

Nebudu se zabývat podrobně historií, o tom možná až někdy příště, ale pokusím se vám přiblížit, jak na tom je Česká republika a krump nyní. Vůbec si totiž nevede špatně.

Není tomu tak dávno, co jsme oproti zahraničí výrazně zaostávali jak technicky, tak i v chápání krumpu celkově. Nic se ale nestalo přes noc a vše je výsledkem mnohaleté cílevědomé a prakticky každodenní práce. Díky trénovaní, neustálému se vzdělávání a především cestám do zahraničí, jsme se jako česká špička v krumpu dostali na světovou úroveň. Už se nebojíme měřit síly s ostatními krumpery z různých zemí. A navíc díky neustálému kontaktu s nimi se vzájemně podporujeme. To nás žene kupředu a dobře šlapeme na paty i Evropě. To dokazuje nejen říjnová mezinárodní soutěž European Buck Session (EBS) pořádaná v Německu, kde jsme v roce 2011 porazili v semifinále favorizované Německo a dostali se až do finále s Ruskem a Francií. Úspěchů a rostoucího potenciálu ČR si svět krumpu začal již všímat, což se projevilo tím, že někteří z nás se stali členy mezinárodních krumpových crews.

Krump v ČR na přelomu roku 2011/2012
Krump v ČR na přelomu roku 2011/2012

Prvním z takových je Majky z BFS krumpers, který se po návštěvě historicky prvního EBS v roce 2008 stal členem legendárních švýcarských Warriorz a od hlavního člena Big Dakodaka byl poctěn přezdívkou Twinn Dakodak.

Při svém pobytu v Austrálii během let 2009 a 2010 se pak Twinn Dak a Juni z BFS stali členy australské komunity krumperů.

Dále za obrovskou poctu a úspěch považuji, když byla Queen Snipee (UR FAM) koncem prosince 2011 po naší návštěvě Paříže přijata Wreckerem do fam, což je jeden z nejlepších krumperů Evropy a dostala tak jméno Gurl Wrecker.

Já osobně jsem byl o několik dnů dříve přijat do Madrootz, což je crew pod vedením Grichky, skládající se z nejlepších krumperů Francie, Německa a Senegalu.

Krump v ČR na přelomu roku 2011/2012
Krump v ČR na přelomu roku 2011/2012

Dost bylo ale superlativ. Naše největší nevýhoda je, že u nás v ČR je krumperů stále málo, což dost dobře nechápu. Domnívám se, že je to jednoduše dané českou náturou. Lidi se u nás stydí se v tanci odvázat, tak jako je v krumpu potřeba.

Na druhou stranu to však může být i výhoda, protože se v ČR utvořila úzká komunita krumperů složená ze členů Union Runners a BFS Krumpers čítající cca 20 věrných lidí, kteří vědí, co dělají, a mají zkušenosti ze zahraničí. Je to v podstatě jedna velká rodina. Ale každého nováčka, který si bude krump chtít zkusit s radostí uvítáme a podpoříme.

V zahraničí je krump daleko rozšířenější a soutěže se stovkami krumperů nejsou ničím neobvyklým. Ale stejně jako v zahraničí, tak i ČR přijali tanečníci krump jako životní styl a filozofii.

Kde krump můžete v brzké době vidět nebo vyzkoušet?

21. ledna 2012 Union Runners vystoupí na Dance Floor Attack a 4. února 2012 pak na United Flow – Mistrovství ČR CDO. Určitě si nesmíte 11. února 2012 nechat ujít Queens Style Zone 11 (info: www.qsz.cz), kde se můžete zapojit do session, zajít si na přednášku s Twinn Dakodakem nebo si vyzkoušet battle. Spoustu dalších akcí se je ještě letos chystá, takže buďte v pozoru.

Jaký byl rok 2011 v podání UR fam se můžete podívat v následujícím 3 minutovém videu:

http://youtu.be/P8-XtVZIktY
Líbil se vám tento článek? Sdílejte jej, ať se o něm dozví i ostatní :-)
NENECHTE SI UJÍT DALŠÍ ZAJÍMAVÉ ČLÁNKY

Právě teď pracujeme na dalším skvělém článku. A ne jednom :-)
Přihlašte se k odběru a nic podstatného z české a zahraniční street dance scény vám už neuteče.